Als er slechts een auto- of treinritje van 50 minuutjes nodig is om een prachtige Duitse stad te kunnen bezoeken waar bovendien enorm veel moois valt te ontdekken en fotograferen, kun je je misschien voorstellen dat ik al vaak in de Friedenstadt op pad ben geweest. In dit artikel lees je over 10 fotogenieke plekken en bezienswaardigheden in het prachtige Münster.
Domplatz
De Domplatz van Münster, gelegen in het hart van het historische centrum, is een plek waar je altijd wel kansen hebt om een mooie foto te schieten. De onbetwiste hoofdrolspeler is natuurlijk de Dom zelf, vernoemd naar de heilige St. Paulus. Het gebouw dateert uit de 13e eeuw, met delen die teruggaan tot de 12e eeuw. De eerste kerk op deze plek werd echter al in de 9e eeuw gebouwd. De Dom werd in de loop der eeuwen meerdere keren herbouwd en gerenoveerd, vooral na beschadigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Dom combineert romaanse en gotische architectuurelementen, met zware romaanse muren en elegant gotisch metselwerk. Degenen met een oplettend oog zou het kunnen vallen dat de twee torens niet even hoog zijn. De zuidelijke toren is namelijk korter dan de noordelijke! Op het plein is van alles te beleven. Op zaterdag en woensdag wordt het plein gebruikt voor de wekelijkse versmarkt waar het altijd ouderwets gezellig is. Fotografen zullen tijdens zonsopkomst volop aan hun trekken komen in ontwakende Münster. Een wirwar aan voorbijfietsende Münsteraner door de charmante straatjes van de historische binnenstad vormen een dankbaar fotomotief.
Aasee
De Aasee is een soort stuwmeer van ongeveer 40 ha oppervlakte nabij het centrum van Münster. Vooral bij zomers weer is dit met stip op één dé hotspot voor de lokale Münsteraner om de nodige dosis vitamine D te tanken. Om de stad te beschermen tegen het rivier water van de Aa, werd de Aasee in 1930 aangelegd als een als retentie/ stuwmeer. Een rondje Aasee bedraagt grofweg 5 km en is een vooral vanwege de groene en schaduwrijke paden een populaire wandel- en hardlooproute. Ook wordt er veelvuldig gekozen voor een minder inspannende recreatieoptie: In het haventje van de Aasee is het goed toeven op het terras met uitzicht op de voorbijvarende zeilbootjes en waterfietsen. Het economische alternatief -en misschien wel net zo gezellig - is tussen de studenten op de grasweide met een Wegbier, een flesje bier voor onderweg. Nog altijd heel gangbaar in de meeste Duitse steden. De Aasee is gericht op het zuidoosten en dus bij uitstek geschikt voor een mooie zonsondergang.
Hafen
Waar de Aasee perfect is gelegen om een zonsondergang te aanschouwen, lijkt de oude haven van Münster voorbestemd om een zonsopkomstsessie te plannen. De op het oosten gerichte binnenhaven staat in rechtstreekse verbinding met het Dortmund-Ems-kanaal, een belangrijk kanaal dat het Ruhrgebied verbindt met de Noordzee. De herontwikkeling van de haven heeft geleid tot de bouw van moderne architectonische projecten. Veel oude pakhuizen zijn omgebouwd tot trendy lofts en kantoorruimtes. Saai is het zelden in dit gedeelte van de stad: aan de boulevard bevind zich een aaneenschakeling van gezellige horecaterrassen. Ook vind er iedere zomer het "Hafenfest" plaats, een groot evenement met muziek, eten, markten en activiteiten op en rond het water. Het trekt duizenden bezoekers en is een van de grootste evenementen in Münster.
Schloss Münster
Het Barokke Schloss Münster voeg ik zonder er veel over na te denken bij de Big 3 van iconische gebouwen van Münster. Samen met de St. Lamberti Kirche en de St. Paulus Dom complementeert het Schloss Münster het rijtje met de meest anischtkaartwaardige gebouwen van de stad. Trouwens, niets ten nadele van de Erbdrostenhof, het Historisches Rathaus en de Überwasserkirche. Het in 1787 voltooide Schloss Münster diende oorspronkelijk als residentie voor de prins-bisschoppen van Münster. Het paleis kwam niet zonder kleerscheuren uit de bombardementen van de 2e wereldoorlog en werd nadien grondig gerenoveerd zoals dat bij veel gebouwen in het oude centrum het geval was. Sinds 1954 dient Schloss Münster als het administratieve centrum van de Universität Münster. De statige façade van Schloss Münster is een plaatje, maar vergeet ook zeker niet om aan de achterzijde van het gebouw een kijkje te nemen. Hier vind je het Schlosspark en de opengestelde botanische tuin. Een oase van rust, midden in de stad!
Promenade
De Promenade is het bewijs dat Münster één van de meest fietsvriendelijke steden van Duitsland is. De Promenade is een autovrije fietsstraat die als een soort groene levensader het centrum van Münster omcirkelt. De Promenade is aangelegd op de plaats van de voormalige stadsmuren van Münster. Deze stadsmuren werden in de 18e eeuw gesloopt, en de ruimte werd omgevormd tot een groene boulevard. Deze schaduwrijke corridor geldt onder de Münsterader als een zeer geliefde route om zich snel en gemakkelijk van A naar B te verplaatsen. De totale lengte van de Promenade bedraagt zo'n 4,5 kilometer en leent zich daarom ook uitermate goed voor een hardloop- of wandelrondje. Op meerdere locaties langs de Promenade zijn kunstwerken en historische overblijfselen te vinden, bijvoorbeeld van oude stadsmuren en -poorten.
Prinzipalmarkt
De ansichtkaartwaardige Prinzipalmarkt geldt als dé absolute eyecatcher van Münster. Je bent vast wel eens een foto tegengekomen van deze iconisch straat, die oorspronkelijk eigenlijk een marktplein was. Zoals veel gebouwen in Duitsland, bleef er na de 2e wereldoorlog weinig van over en voltooide men in de jaren 50 een grote wederopbouw, geheel in originele, vooroorlogse stijl en uitstraling. De Prinzipalmarkt wordt gekenmerkt door zijn prachtige arcades en huizenrijen met gevels in gotische, renaissance- en barokstijl. Aan de Prinzipalmarkt ligt het beroemde Stadhuis van Münster, waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd ondertekend, die een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog. Dit historische gebouw is een van de belangrijkste trekpleisters van de stad. Het gebouw dat nóg meer in het oog springt is de Gotische St. Lamberti Kirche. Als je goed naar de kerktoren kijkt, ontdek je 3 ijzeren kooien die aan de buitenzijde van het gebouw hangen. De reden hiervan is een lugubere; De kooien werden gebruikt om de lichamen van de wederdopers, een radicaal-Christelijke geloofsgroepering, als afschrikmiddel ten toon te stellen na hun executie. De Prinzipalmarkt laat zich het beste fotograferen tijdens de vroege en late uurtjes van de dag (wanneer de straatverlichting aan is). Vanwege de kerstdecoraties loont het ook zeer de moeite om een bezoekje te wagen tijdens de Adventsperiode.
Hawerkamp
In schril contrast met de statige en deftige Prinzipalmarkt, bevind zich in het zuiden van de stad het voormalig industrieterrein Hawerkamp, het ongekroonde hart van het culturele en creatieve Münster. De oude industriële gebouwen op het terrein van Hawerkamp werden in de jaren 80 en 90 verlaten en raakten snel in verval. In plaats van het terrein volledig te slopen, werd besloten om de ruimte een nieuwe bestemming te geven. Creatieve geesten, kunstenaars en organisatoren van evenementen begonnen het gebied te gebruiken voor allerlei alternatieve projecten. Tegenwoordig zijn de oude fabrieksgebouwen omgebouwd tot ateliers, studio's en expositieruimtes en worden er regelmatig muziekfestivals en dansfeesten georganiseerd. Hawerkamp staat bekend om de levendige en kleurrijke street-art en graffiti die de muren van de oude fabrieksgebouwen sieren. De graffiti en muurschilderingen op Hawerkamp veranderen regelmatig, wat het terrein een steeds evoluerend kunstwerk maakt. De relatief afgelegen ligging van het voormalig industrieterrein draagt bij aan de unieke underground sfeer.
Erbdrostenhof
Niet ver van de Prinzipalmarkt in het oude centrum ligt de prachtige De Erbdrostenhof. Met zijn elegante gevel en gedetailleerde decoraties is de Erbdrostenhof een schoolvoorbeeld van barokke architectuur. De term "Erbdrosten" verwijst naar een belangrijke juridische functie in het prinsbisdom Münster. De Erbdrosten was verantwoordelijk voor de rechtspraak en administratie in het gebied. Het gebouw diende als officiële woning en kantoor van de Erbdrosten. De Erbdrostenhof huisvest tegenwoordig het Münster Museum. Het museum staat vooral in het teken van de geschiedenis en cultuur van Münster en de regio Westfalen. Het interieur van de Ebdrostenhof is op zichzelf al een gegronde reden om een bezoekje aan het museum te brengen.
Kuhviertel
Op steenworpafstand van het oude centrum bevind zich de gezellige wijk Kuhviertel. Misschien is dit wel het sfeervolste gedeelte van de stad. In het Kuhviertel heb je altijd uitzicht op de markante kerktoren van de Überwasserkirche, die hoog boven de knusse straatjes uittorent. Sommige van deze straatjes zijn vrij van autoverkeer en bieden dus volop gelegenheid voor een relaxte stadswandeling. Wat meteen opvalt, is het grote aantal horecagelegenheden en terrassen die voor een bedrijvige en levendige uitstraling van de wijk zorgen. Er zijn nog altijd veel historische panden te aanschouwen in het Kuhviertel. Ook voegt de nabijheid van de oude stadsmuren van Münster een extra historisch element toe aan de wijk.
Kreuzviertel
Vanaf het Kuhviertel is het niet meer zo ver wandelen naar het Kreuzviertel, een andere hippe wijk die Münster rijk is. Waar het Kuhviertel wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van de Überwasserkirche, kun je in het Kreuzviertel hetzelfde concluderen over de Heiligkreuz Kirche, waaromheen de wijk gebouwd is. Ook hier vind je mooie statige herenpanden en volop terrasjes en eetgelegenheden, al zijn deze meestal iets beter verdeeld over de wijk ten opzichte van die van het Kuhviertel. Een extra noemenswaardige straat binnen het Kreuzviertel is de Schulstrasse. Op het eerste oog zul je in deze straat weinig onderscheidends kunnen ontdekken. Echter, besluit je zo tegen het einde van April een bezoekje te brengen, vergeet dan niet de camera mee te nemen: Tegen deze periode staan de vele kersenbloesembomen die het straatje rijk is in bloei en toveren deze doodgewone straat om tot een bijzonder bloemenspektakel.
Münster is een uitnodigende en fotogenieke stad. Prachtige bezienswaardigheden zoals de Prinzipalmarkt, het Schloss Münster, en de St. Paulus Dom geven de stad een historisch karakter. Omdat Münster een bruisende studentenstad is, is er veel te beleven en zijn er ook veel plekken buiten het centrum waar het zeer goed toeven is. Ben je ook al eens in Münster geweest en mis je misschien nog een paar plekken in deze lijst? Laat het ons weten in de reacties!
Comentarios