Zodra je via de A1 de grens bent overgestoken, begeef je je meteen in het Grafschaft Bentheim. Het landschap van deze geschiedenisrijke grensregio wordt grotendeels gekenmerkt door de aanwezigheid van landbouwbouwpercelen en is in het Duitsland van de vorige eeuw gevrijwaard gebleven van grote industrie en stedenbouw. Daarom is der Grafschaft een bijzonder aantrekkelijke plek voor de natuurliefhebber gebleven en herbergt het een aantal wonderschone plekjes die het meer dan waard zijn om te eens te bezoeken. Welke plekken mij het allermeest aanspreken lees je in deze lijst van 10 fotolocaties in verrassend Grafschaft Bentheim.
1. Lönsberg
Het gebied rondom de Lönsberg betreft een prachtig ietwat glooiend landschap waar je overvloed aan uitnodigende bomenlanen aan zult treffen. De meeste van deze B-weggetjes zijn onverhard en toegankelijk voor wandelaars, fietsers en landbouwverkeer. Ik parkeer mijn auto bij Gasthof Zum Lönsberg, een perfect startpunt om aan één van de 15 gemarkeerde wandelroutes (Spurensuche) te beginnen. Deze in lengte variërende wandelroutes vind je verspreid over heel het Grafschaft en laten je kennismaken met de mooiste (verborgen) hoekjes van de regio. Als je de 22 meter hoge uitkijktoren beklimt, is de gelaagdheid van het glooiende coulisselandschap pas echt goed te zien. In de verte herken ik de koepelvormige kerk van Nordhorn. Bij het heidegebied van Hesingen steek je de Nederlandse grens over en sta je in het natuurgebied het Springendal.





2. Neuenhaus
Het stadje Neuenhaus mag dan slechts 10.000 inwoners tellen, het heeft toch een belangrijke regionale functie binnen Grafschaft Bentheim. Neuenhaus is op zo'n 8 kilometer van Nordhorn en 11 kilometer van Ootmarsum gelegen. Vanwege de gunstige ligging op de handelsroute van Amsterdam - Münster, werd Neuenhaus in 1317 door de Graaf van Bentheim (Johannes II) Neuenhaus officieel gesticht. Een paar honderd jaar later verworf Neuenhaus ook zijn stadsrechten. Neuenhaus ligt opgesloten tussen de Dinkel en de Vecht en dat betekent dat je nooit lang hoeft te zoeken om het water tegen te komen. Een mooie plek om te ontspannen is bij de charmante Mühlenkolk, een molenvijver die midden in het centrum is gelegen. Bij de openbare grillplatz, direct aan de Vecht gelegen, vind je één van de beelden die onderdeel uitmaakt van de Dinkelstein- serie. Mijn favoriete fotoplekje vind je even verderop, richting het pittoreske grensplaatsje Lage. Hier staat over de Alte Dinkel een mooi houten bruggetje die zich met name prachtig laat fotograferen in het vroege ochtendlicht.




3. Uelsen
Typerend voor Uelsen en de directe omgeving is het glooiende en bosrijke landschap. Het is dan ook niet erg verrassend dat het gebied al jaren tot een populaire vakantiebestemming van Nederlandse toerist behoort. Het eerste gebouw dat opvalt als je het stadje binnen komt rijden is de windmolen die op een heuvel is gevestigd. Vlakbij vind je de Mühlenteich en de bijhorende watermolen die in 1977 compleet is gerenoveerd. Ook in Uelsen kun je een leuke en informatieve wandelroute volgen. De circulaire Quellen-route voert je in 7 kilometer langs prachtige plekjes die tevens van grote cultuurhistorisch waarde zijn. Dat de omgeving van Uelsen van grote historische waarde is, blijkt ook uit het openluchtmuseum Bronzezeithof waar je letterlijk een kijkje in de keuken bij de bewoners uit de Prehistorie kunt nemen.




4. Burg Bentheim
De meest in het oog-springende bezienswaardigheid van het Grafschaft Bentheim is het iconische Kasteel Bentheim dat al van ver ziet liggen, bovenop een 92 meter boven N.A.P. gelegen heuvel. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen (1020 n.C.) en wordt vandaag de dag nog altijd bewoont door middeleeuwse Kasteel Bentheim, dat tegenwoordig nog altijd wordt bewoond door een adellijke familie. Echter is een groot gedeelte van het kasteel toegankelijk voor (betalend) publiek. Omdat kasteel Bentheim zich op slechts 20 minuutjes rijden van mijn woonplaats (Enschede) bevind, is een bezoekje aan de burcht uitgegroeid tot een jaarlijks ritueel. Ook de in directe omgeving van het kasteel kun je je prima vermaken. Zo zijn er in het oude gedeelte van het stadje genoeg mogelijkheden om te eten en drinken, natuurlijk inclusief het weergaloze uitzicht. Tijdens een wandelrondje in het naastgelegen Bentheimer Wald zou je zomaar eens een edelhert kunnen spotten. De allermooiste wandeling maak je echter bij de Bentheimer Klippen, waarover je later meer leest.



5. Samern
Samern is een klein dorp in het Grafschaft Bentheim met een sterk agrarisch karakter. Als je niet beter zou weten, zou je er misschien zonder te stoppen gewoon doorheen rijden. En dat zou eeuwig zonde zijn! Want vlakbij Samern ligt het Samerrott, zonder twijfel één van best bewaarde geheimen vlak over de grens. Het Samerrott is vanwege zijn vele grondbloeiers vooral in het voorjaar een lust voor het oog. Zo tegen het einde van Maart ligt de bodem bedekt met een tapijt van witte bosanemonen. Met een beetje geluk spot je een nieuwsgierige ree of damhert. Als je er dan nog de juiste weersomstandigheden bij hebt, verandert het Samerrott in levensecht sprookjesbos.




6. Gildehauser Venn
Een ochtend op het Gildehauser Venn stelt eigenlijk nooit teleur. Dit natuurgebied vind je tussen Bad Bentheim en Gronau in het zuiden van de Grafschaft Bentheim. De landbouwpercelen gaan geleidelijk over in veengebied. Dit betekent dat je op één gemiddelde ochtend misschien wel 20 grazende reeën kunt tellen. Het Gildehauser Venn ligt op fietsafstand van het Nederlandse Losser en geldt als een belangrijke plek voor de biodiversiteit binnen de staat Nedersaksen. Zo vind je er de adder, velduil en verschillende spechtsoorten. Langs de randen van de veenpoelen zou je zomaar de zonnedauw aan kunnen treffen, een vleesetende plant die geduldig wacht totdat er een nietsvermoedende mug op zijn kleverige blaadjes gaat zitten.




7. Bentheimer Klippen
Op de plek waar eeuwen lang het geroemde Bentheimer zandsteen werd gewonnen, kun je vandaag de dag prachtig wandelen! De Bentheimer klippen was het grootste van de in totaal 9 steengroeves waar het kalkrijke gesteente werd gedelft. De steensoort is gebruikt in de constructie van veel beroemde bouwwerken, zoals de Plechelmus Basiliek in Oldenzaal, het Paleis op de Dam in Amsterdam, de Martini-toren in Groningen, en natuurlijk het Kasteel Bentheim. Op slechts een kwartiertje rijden vanaf afslag Enschede-Noord begeef je in een compleet ander landschap dan welke je in Nederland zult tegenkomen, misschien met uitzondering van de Limburgse heuvels. Net zoals bij een oude maya-tempel is de oude steengroeve volledig overgroeid door bomen. De Bentheimer Klippen is dé perfecte plek voor een avontuurlijke boswandeling.





8. Itterbecker Heide
De Itterbecker Heide is een mooi beschermd heidegebied, gelegen in het westen van de Grafschaft Bentheim. Na een paar honderd meter lopen door een naald/ berkenbos arriveer je in open, glooiend heidelandschap. Het frisgroene blad van een enkele jonge berk breekt het paarse kleurenpalet. Wat ook opvalt is het grote aantal jenevernbes-bomen die hier te vinden is. Via het zandpad heuvelop arriveer je op het hoogste punt van het gebied en heb je een mooi uitzicht op het paarsgekleurde landschap. Met wat geluk spot je een ree tussen de heideplanten en schiet je een fantastische foto. Natuurlijk is een vurig gekleurde hemel tijdens de zonsondergang of -opkomst ook altijd een genot wanneer je op de heide aan het fotograferen bent.



9. Ohne
Er bestaan aanwijzingen dat het dorpje Ohne de oudste nederzetting uit Grafschaft Bentheim is. Al in het stenen tijdperk (!) werd deze plek permanent bewoond. Het dorpsaanzicht van Ohne kun je indelen in de categorie knus en charmant. Een gebouw dat meteen opvalt is de dorpskerk van Ohne. We hebben het hier over de oudste kerk van Grafschaft Bentheim, stammend uit de 13e eeuw. Een houten voetgangersbrug over de Vecht geeft een mooi uitzicht op de boven-verwachting sterke stroming van de rivier. Als er aan de horizon geen windturbines aan het draaien waren, is het liefelijke Ohne dé plek om je terug in de tijd te wanen.



10. Schüttorf
Vanuit Nederlands perspectief gezien ligt Schüttorf achter Bad Bentheim. Het is na Bad Bentheim ook precies de volgende afslag als je over de A1 in de richting van Osnabrück rijdt. Schüttorf is met een grove 13.000 inwoners, na Nordhorn en Bad Bentheim, de derde stad van Grafschaft Bentheim. Ook in Schüttorf speelt de rivier de Vecht een belangrijke rol van betekenis. In het centrum van het stadje vind je, net als in Neuenhaus, een Mühlenkolk. Ook hier is het mooi plaatjes schieten, niet in laatste plaats vanwege de mooie verzameling treurwilgen waarvan de takken tot aan de waterspiegel reiken. In het centrum is het Alte Radhaus een prachtig exemplaar. Ook verschaffen de twee kerktorens (de Evangelische kerk en de R.K. Mariakerk) een indrukwekkend aanzicht. Op het centraal gelegen Marktplatz vind je de opvallende fontein Ziegenbrunnen en heb je een ansichtkaart-waardig fotomotief samen met het Altes Radhaus en de toren van Mariakerk. Even buiten de bebouwde kom begeef je je in het Vechtetal, die grondig is gerenoveerd om de rivier zijn natuurlijke stroomgebied terug te geven. De natuurlijk meanderende Vecht is een mooie verbetering die het aanblik van de Grafschaft Bentheim weer een beetje terug in zijn oorspronkelijke staat heeft gekregen.




Meer grensgeheimen, bijvoorbeeld in het mooie Münsterland of Emsland ontdek je in de onderstaande artikelen op Framing Places!
Comments