Opole is de kleinste Woiwodschap (provincie) van Polen en bij het grote publiek nog redelijk onbekend. Toch is het vanwege de gunstige ligging, ongeveer halverwege de route Wroclaw- Krakau, het overwegen waard om er een tussenstop in te lassen om één of meerdere mooie plekjes te ontdekken. Waar je dan precies moet zijn lees je in dit artikel met 10 fotolocaties in verrassend Opole.
1. Moszna Zamek
Één van de allermooiste paleizen die je in Polen kunt vinden is het indrukwekkende Moszna Zamek.
In de 18e eeuw is men begonnen met de bouw van kasteel. Eerst in Barokke stijl (centrale gedeelte) en later in diverse bouwstijlen zoals Neogotisch en Neorenaissance. Dat de Moszna Zamek een imposant gebouw is, is een understatement. Eventjes wat cijfers op een rij. Naast de 99 torens telt het gebouw ook 365 kamers, een oppervlak van 7000 m2 en een volume van 65000 m3. Daarnaast is het kasteel gevestigd op een uitgestrekt landgoed dat wordt gekenmerkt door een kanalen- en merensysteem en een overvloed aan beboste percelen, waarin je nog veel grote en oude bomen zult tegenkomen.
2. Fort Prusy
Het Fort Prusy (Fort Pruissen) gelegen aan de noordkant van het stadje Nysa, is een ster-vormige vesting, daterend uit de 17e eeuw. Het fort verkeert dankzij de grondige renovatie in 2021 in een perfecte staat en is toegankelijk voor publiek. Een groot deel van de ondergrondse vertrekken binnenin het fort zijn opengesteld en vertellen het verhaal over het roemruchte verleden van Nysa en omstreken. Vanuit fotografisch opzicht leent Fort Prusy zich uitermate goed voor een drone foto.
3. Opole Village Museum
Voor een dosis nostalgie en een lesje geschiedenis bezoek je het Opole Village Museum. Verspreid over het terrein van het openluchtmuseum vind je overal zorgvuldig gekopieerde replica's van typische Poolse huizen en boerderijen die elk een bepaald tijdsegment vertegenwoordigen. Het leukste is om eventjes binnen te kijken bij de verschillende gebouwen om een goede indruk te krijgen van het leven zoals het er vroeger uitzag. Het Opole Village Museum is een uitstekende plek als je, net als ik, een zwak hebt voor traditionele ansichtkaartmotieven.
4. Nysa
Vanuit Wroclaw is het nog een anderhalf uur rijden voordat de kerktorens van Nysa aan de horizon verschijnen. Na de 2e wereldoorlog is vrijwel het hele stadje vernietigd en zijn de van origine Duitse inwoners (De regio Silezië behoorde lange periode toe aan het Duitse rijk) verdreven door de Russen. Hierna kreeg Polen de touwtjes weer in handen en werden de belangrijkste gebouwen in het centrum compleet gerenoveerd. Eyecatcher van Nysa is de imposante Sint Jakobusbasiliek; een grote bakstenen kerk met een verhoudingsgewijs kleine kerktoren, maar een gigantisch groot en hoog dak. Direct naast de basiliek staat een al even opvallende klokkentoren. Als een bejaard echtpaar houden ze nauwlettend in de gaten wat er in het charmante stadje gebeurd. En dat al een kleine duizend jaar. Na een paar sfeervolle avondfoto's was het bedtijd in de wetenschap dat het morgen weer vroeg dag zou zijn. Die ochtend zat het mee. Ik werd getrakteerd op een prachtige pastelkleurige lucht die de fotogenieke torens en gevelhuisjes in een lichtroze gloed belichtte.
5. Opole
Opole is de hoofdstad en tevens naamgenoot van het Woiwodschap. Het aanzicht van de stad wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een paar mooie gebouwen: De kathedraal van Opole met zijn prominent aanwezige twin-towers, De Spartaans ogende Piast-toren en het Raadhuis, geheel in de stijl van het beroemde Palazzo Vecchio in Florence. Ook kent de stad een aantal statige panden die voorzien zijn van prachtig ontworpen gevels, allemaal in een verschillende pasteltint. De rivier de Oder is oudsher uit de levensader van de stad en stroomt pal langs het oude centrum. Een aftakking van de Oder stroomt door de binnenstad en geeft vanaf de brug gezien een uitzicht op de stad dat met een knipoog ook wel "Klein Venetië" wordt genoemd. Met een beetje fantasie snap je waarom.
6. Kasteel Koppitz
Ten zuidoosten van de stad Grodków ligt het dorpje Kopice. Met name onder de urbexfotografen wordt dit plaatsje direct geassocieerd met één van de meest indukwekkende kasteelruïnes van heel Europa. Het Kasteel Koppitz was in de 16e eeuw de residentie van de Silezische familie Schaffgotsch en heeft de tand des tijds goed weten te weerstaan. Tot aan een verwoestende brand in 1953. Na de brand is het paleis in verval geraakt en doelwit geweest van plunderingen. Het terrein van het kasteel wordt bewaakt en is verboden toegang, maar het is mogelijk om vanaf de waterkant (en met een drone) een mooie foto te maken.
7. Biskupská kupa
Met 890 meter boven zeeniveua is de Biskupská Kopa (Bisschopshoofd) het hoogste punt van Opolskie. Vanaf mijn hotel van vandaag was het 'slechts' 9 kilometer wandelen. Ik besloot na mijn diner dat het een goed idee was om een poging te wagen. Het zou spannend worden of ik de top voor zonsondergang zou bereiken. Na een lange asfaltweg zag ik een bordje waarop meerdere wandelroutes stonden vermeld en sloeg ik linksaf een onverharde weg in. Hier startte de blauwe route naar de Biskupia Kopa. Aan het aantal mede-wandelaars maakte ik op dat dit een populaire wandeling betrof. Logisch, want het was zaterdag én zomervakantie in Polen. Het eerste stuk liep ik over een breed, vals plat kiezelpad en was het eigenlijk prima vol te houden. Parallel aan het pad stroomde een riviertje dat af en toe het pad kruiste. Dit leverde steeds een paar natte kousen op. Omdat het kwik vandaag de 30 graden aantikte, was dit een welkome verkoeling. De route vervolgde zich door een mooi bos met voornamelijk loofbomen. Toen het pad smaller werd en de kiezels groter, was goed te merken dat het nu steiler omhoog ging. Ik hoopte dat ik de top op tijd zou halen.. Het laatste stuk was het pittigst, maar als beloning werd ik getrakteerd op mooie vergezichten in de richting van het dal. De zon stond op het punt om onder te gaan toen ik de 18 meter hoge Franz Josef toren tegemoet liep. Met één been stond ik op Tsjechisch grondgebied terwijl ik aan de Poolse zijde de rode gloed van de ondergaande zon aanschouwde.
8. St. Annaberg
Van een afstandje kun je het klooster van St. Annaberg al zien liggen. St. Annaberg (Góra Świętej Anny) kent een turbulente geschiedenis. De 406-meter hoge heuvel waarop St. Annaberg is gevestigd is ooit ontstaan door een vroegere vulkaan waarvan ook de krater nog goed is te herkennen. Vanwege de strategische ligging van de heuvel is St. Annaberg door de jaren heen dikwijls het decor geweest van diverse oorlogen en conflicten. Ieder jaar trekken er duizenden wandelaars naar de Góra Świętej Anny dat een bekend bedevaartsoort is. Ook al ruim voor het Christelijke tijdperk schijnt de plek een belangrijke spirituele functie te hebben gehad. Aan de voet van de heuvel kun je de wandelroute door het bos volgen die eindigt bij de kloosterkerk. Onderweg kom je tal van kleinere kerkjes en kapellen tegen. Een bezoekje aan de kloosterkerk zelf is ook een aanrader. Het interieur van de kerk is rijkelijk gedecoreerd met religieuze kunstobjecten en de muren en plafonds zijn voorzien van prachtige fresco's.
9. Houten kerken
In het Zuiden van Polen zijn een relatief groot aantal houten kerken te vinden. Deze markante gebouwen behoren tot de oudste bewaard gebleven houten kerken na de Noorse staafkerken. In Opole bezocht ik twee mooie exemplaren; Één in Kolanowice en één in Dobrzeń Wielki. Als je de kerk benadert, word je meteen gegrepen door de typische, maar aangename geur van het geblakerde hout. De plaatselijke priester was toevallig in de buurt en was zo vriendelijk om de deur voor mij te openen. Het interieur van de kerk is nóg indrukwekkender! Overal zijn beschilderde wanden en plafonds te zien. Wat ook opvalt is de overdaad aan goude accenten en decoraties. Als je de kans krijgt om bij zo'n kerk naar binnen te gaan... meteen doen!
10. Prudnik en Głuchołazy
Prudnik en Głuchołazy zijn van die typische kleine stadjes waar je het het echte leven in Polen kunt proeven. Geen toeristen, geen hectiek, wél authentieke architectuur en een gemoedelijke sfeer. Het centrale plein van Głuchołazy is eerder een park dan een plein en is voorzien van keurig onderhouden bloemenperkjes. Voorzien van een Pools biertje en zittend op één van de vele bankjes is het hier op een zomerse middag goed vol te houden.
Ben jij ook eens in Opole geweest? Of misschien heb je gefotografeerd in een ander mooi deel van Polen? Laat het ons weten in comments.
Comments