Tijdens de laatste ijstijd trokken de gletsjers steeds verder weg naar het noorden en lieten radicale sporen achter die het Finse landschap vorm gaven. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is het uitgestrekte Finse merengebied, waarvan het Saimaameer de allergrootste is. Met een nieuw fotoavontuur in het vooruitzicht rijd ik in 2 uur vanaf Helsinki in oostelijke richting en ga ik op zoek naar 10 fotoplekken rondom het Saimaameer.
1. Huuhanranta
Omdat veruit de meeste kuststroken in de Saimaa uit steen bestaan, is het zandstrand van Huuhanranta een unicum in de regio. Om het strandje te bereiken, rijd je door een afgelegen bosgebied op ongeveer 45 minuten rijden van het plaatsje Ruokolahti. Huuhanranta wordt ook wel (een tikkeltje gekscherend) de Saimaa Riviéra genoemd. Toch is het hier op een zomerse dag echt genieten geblazen! Het strand is gericht op het zuiden zodat je tot laat in de avond kunt genieten van de zon. Er zijn een paar overdekte schuilhutten en eco-toiletten aanwezig. Ook behoort een kampvuurtje op het strand tot de mogelijkheden.



2. Hiitolanjoki
In 2022 werd de dam van de Hiitolanjoki, een rivier op de Fins-Russische grens, afgebroken. Dit zorgde ervoor dat het water weer een vrije doorstroom heeft naar Russisch grondgebied. Dit is vooral fantastisch nieuws voor de forellen waarvoor de dam niet langer als eindstation van hun reis geldt. Langs de Hiitolanjoki volg ik een nieuw-aangelegd wandelpad. Ik kan me letterlijk uren vermaken met kijken naar de stroomversnellinkjes die een perfect jachtdomein vormen voor de waterspreeuw. Ook zie ik een zeer markante gele vogel (helaas onidentificeerbaar voor mij) jagen op insecten die boven het wateroppervlak dwarrelen. Het is mogelijk om de rivier stroomafwaards te volgen (wandelend of per kano) tot aan de stroomversnellingen van de Kangaskoski, dat praktisch tegen de Russische grens aan is gelegen.




3. Tervasranta
Tervasranta is één van de plekken die je normaalgesproken niet in de reisgidsen tegen zult tegenkomen. Niet omdat de schoonheid van het plekje te wensen overlaat, integendeel zelfs. Tervasranta is een kleinschalige aanlegplek voor kleine vaartuigen. Die zijn er in de Saimaa regio natuurlijk ten overvloede. In de weekenden wordt er door de locals volop gependeld tussen de aanlegplaats en de zomerverblijven op één van de vele nabijgelegen eilandjes. Soms betreffen dit zelfs privé eilanden die al generaties lang in bezit zijn van een familie. Ik heb deze avond mijn hoop gevestigd op een mooie zonsondergang die ik, zo heb ik onderzocht, vanaf deze plek perfect zou kunnen vastleggen. De voorbijtrekkende wolken zijn veelbelovend en verkleuren naarmate de tijd verstrekt en de zon achter de horizon zakt, naar een rijk palet van warme en zwoele tinten. Met de drone ontdek ik midden op het open water een kano. Een meer dan welkom extraatje dat bijzondere plaatjes oplevert!




Saimaa in cijfers
Het Saimaameer is het grootste meer van Finland en is het op 3-na grootste meer van Europa. Het betreft een ingewikkeld, labyrint-achtig systeem van water en land dat samen ongeveer 4500 km² bestrijkt. Het Saimaameer heeft een gemiddelde diepte van het meer 17 meter en bereikt een maximale diepte van 86 meter. Bij elkaar opgeteld strekt de kustlijn van het Saimaameer zich uit over 14.850 kilometer. Het meer herbergt naar schatting maar liefst 13.710 (!) eilanden.
4. Imatrankoski
Imatra is een industriestadje, gelegen ten zuiden van het Saimaameer, vlakbij de Russische grens. Misschien komt het als een verrassing dat je hier één van de alleroudste toeristische attracties van heel Europa kunt bezoeken. Hier bevind zich de grootste stroomversnelling van Europa en is al sinds de 18e eeuw als populaire toeristische bestemming toen het werd bezocht door de Russische tsarin Catharina de Grote. In de zomer buldert het water uit de Vuoski rivier met grof geweld door de sluizen van de dam, die het water leidt van het Saimaameer, naar het in Rusland gelegen Ladogameer. Omdat het verval maar liefst 18 meter is, kun je je misschien voorstellen dat dit een zeer grote hoeveelheid waterkracht teweeg brengt. Hier is dan ook de grootse waterkrachtcentrale van het land gevestigd. Maar, belangrijker voor de fotograaf is dat je hier ook erg mooi kunt fotograferen. Natuurlijk is er het bulderende water, maar ook kun je er leuk wandelen over de historische paden aan weerskanten van de rivier. Waarschijnlijk is het vanwege de constante hoge luchtvochtigheid door het opspattende water dat het lijkt alsof je je hier in een soort regenwoud begeeft. De met mos begroeide zwerfkeien vormen een welkom fotografieonderwerp.




5. Orrainpolku
Orrainpolku is een prachtige wandelroute door een heuvelachtig bosgebied, ten noorden van het plaatsje Savitaipale. Na 2,5 kilometer door gewandeld te hebben wordt je beloond met één van de mooiste uitzichten die de Saimaa regio te bieden heeft. De 45 meter hoge Luotolahdenvuori is een klif met een magnifiek uitzicht op het westen. Tevens betekent dit dat dit een ultieme plek is om de zonsondergang te aanschouwen. Niet alleen het uitzicht, maar ook de wandeling er naartoe is zeer de moeite waard.




6. Hämmäauteensuo
Hämmäauteensuo is een compact moerasgebied, even ten zuiden van de stad Lappeenranta gelegen. Er is een korte gemarkeerde wandelroute die begint bij een recentelijk aangelegd vlonderpad die door een bos leidt. Het duurt niet lang voordat deze overgaat in een smaller (en ouder) vlonderpad. Dit gedeelte voert je over het moeras en levert prachtige vergezichten op. Tijdens de zonsopkomst wordt je met een beetje geluk getrakteerd op een nevelige gloed die boven het moeraslandschap blijft hangen. Het is niet ondenkbaar dat je hier oog in oog komt te staan met een voorbijtrekkende eland.




7. Haukkavuori
Haukkavuori is de hoogste klif van de Saimaa regio en biedt waarschijnlijk het mooiste uitzicht dat je zult tegenkomen. Er is een kleine 800 meter lichtjes bergop wandelen voor nodig om vanaf de parkeerplaats tot aan de top van de klif te komen. Onderweg loop je, net als bij de Orrianpolku wandeling, door een prachtig bos en ontdek je ongetwijfeld mooie fotomotieven. Omdat de stenen vaak glad kunnen zijn, is het niet overbodig om te vermelden dat voorzichtigheid altijd geboden is.



8. Kummakivi
Een bijzonder merkwaardig natuurfenomeen is diep in bossen ten noorden van Ruokolahti te bewonderen. De Kummakivi steen is een curieus bewijs van de natuurkrachten die vrij ontstonden tijdens het einde van de laatste ijstijd. Het rotsblok balanceert op miraculeuze wijze bovenop een onderliggende rots. Het wekt de illusie alsof het ieder moment kan omvallen! Even verderop kom je een uitnodigende oude moerasbrug (sammalsilta in het Fins) tegen.



9. Kivisalmen Silta
Het landschap in de Saima regio laat zich typeren door zijn de vele eskers. Een esker of smeltwaterrug is een heuvel in het landschap of onder de grond die is veroorzaakt door smeltwater onder een ijskap, zoals een gletsjer. Wat overbleef na de terugtrekking van het landijs zijn waterbassins die worden gemarkeerd door vele, vaak smalle landtongen. Dit valt goed te zien wanneer je met een drone foto maakt. De esker bij Kivisalmen Silta behoort tot één van de mooiste van de Saimaa.


10. Onderweg
De allermooiste bezienswaardigheid van de Saimaa regio is en blijft de natuur. Onderweg kom ik veel prachtige plekken tegen die het waard zijn om eventjes op de rem te trappen. De bossen zijn zo groot en uitgestrekt dat het op sommige momenten maar moeilijk te bevatten is. Het fijne aan Finland is ook dat je de meeste plekken helemaal voor jezelf hebt. Een paar dagen in het land van duizend meren is genoeg om volledig tot rust te komen.









Comments