Op het Europese vasteland is de bruine beer (Ursus arctos arctos) veruit het grootse roofdier die je in het wild kunt tegenkomen. Dé plek bij uitstek om deze imposante carnivoren voor de lens te krijgen is in het oosten van Finland. Dit zeer dunbevolkte gebied dat direct tegen de Russische grens is gelegen behoort tot het natuurlijke leefgebied van ontzagwekkende dieren. Hieronder lees je alles over hoe je de beren in dit afgelegen deel van Finland het beste kunt fotograferen.
Ruka- Kuusamo
Ik breng een paar dagen door in de regio Ruka- Kuusamo in het Noordoosten van Finland, zo'n 100 kilometer onder de poolgrens. Zonder enige twijfel behoort Ruka- Kuusamo tot één van de meest geliefde bestemmingen van Finland. In de winter kun je hier skiën op geprepareerde alpine-pistes, waarvan je er in Finland niet zo heel veel kunt vinden. Buiten het winterseizoen om behoren hiken, mountainbiken en raften tot de meest populaire activiteiten. Maar voor mij persoonlijk is Ruka-Kuusamo vooral bekend van de adembenemende landschapsfoto's die ik in voorgaande jaren al vaak voorbij heb zien komen. Één van de meest in het oog springende plekken is Oulanka National Park. Hier meandert de gelijkgenaamde rivier zich een weg door het schilderachtige Taigalandschap. Een ultieme foto-hotspot is de Myllykoski, een oude watermolen die is gelegen aan één van de mooiste trajecten van Oulanka National Park. Over de rivier is een touwbrug gespannen waarvandaan je ansichtkaart-waardig uitzicht hebt op de rivier en de watermolen.
Bear Hide
Het is woensdagochtend als ik samen met mijn mede-reizigers vanuit onze lodge naar buiten sta te turen. Het fotograferen van de zonsopkomst hebben we moeten overslaan vanwege de regen. Het iets tegenvallende weer past natuurlijk volledig bij het seizoen en daarom hield ik van tevoren al rekening met zo'n scenario. Na enig overleg besluit ik de telefoon te pakken en contact te leggen met een willekeurige fotohut-beheerder. Omdat dit een uitgelezen plek is om wildlife te fotograferen zijn er meerdere aanbieders. We beproeven ons geluk bij Taiga Bear Kuusamo, waar we hopen op 4 vrije plekken in een fotohut zodat we kans maken om de beer in zijn natuurlijke habitat te fotograferen. We hebben geluk. Voor €75 per persoon zijn we vanmiddag om 14:00 uur verzekerd van een plekje in een Bear-hide. Dit betreft een middagsessie die duurt tot dat het donker wordt. Perfect!
Uitrusting
In mijn cameratas zit een APS-C Fujifilm XT5 camera en een 70-300 f4-5.6 telezoom objectief. Misschien niet de allersnelste lens voor het fotograferen van wildlife, maar wel eentje waarmee ik een ruimschoots toereikend bereik zou moeten hebben. Met de wetenschap dat het fullframe equivalent van 300 mm op maar liefst 450 mm ligt, ben ik er vrij zeker van dat ik genoeg bereik heb om de koning van de Taiga fatsoenlijk op beeld vast te kunnen leggen. Dat is natuurlijk wel onder voorwaarde dat ze zich vanmiddag laten zien.
Belangenverstrengeling
Die kans is zeer groot als we de website van onze bear hide verhuurder moeten geloven; Een steady 99%! Er kleeft namelijk een minder romantisch luchtje aan deze natuurbelevenis. De beren worden namelijk altijd gelokt met voer. Dit klinkt in eerste instantie misschien een beetje als een domper, maar na de uitleg van onze host Eerik snapte ik waarom. Hoewel het leefgebied van de beren in het Noordoosten van Finland erg dunbevolkt is, is er toch altijd sprake van conflict met omwonende boeren en vooral rendierhouders. Rendieren lopen vrij rond in de wildernis maar zijn vrijwel allemaal eigendom van verschillende reindeerfarms. Ook behoren de rendieren tot de natuurlijke prooi van beren. Je kunt je misschien dus voorstellen dat dit de nodige belangenverstrengelingen zou kunnen opleveren. Om de beren enigzins gecontroleerd binnen een bepaald gebied te houden, worden ze dus gevoerd. Daarmee hebben jagers en stropers minder reden om beren te doden.
Indrukwekkend
In de bear hide is het zeer aangenaam toeven. Er zijn voldoende zitplekken en cameragaten. Voor de cameragaten staan plankjes met ball-hoofden waarop de camera's gemonteerd kunnen worden. We kijken uit over een uitgestrekte grasvlakte met een paar vrijstaande bomen. De grasvlakte is aan weerskanten geflankeerd door dichtbegroeid bos dat voornamelijk bestaat uit berken en sparren, boomsoorten die je hier, diep in de Taiga kunt verwachten. Het duurt misschien 5 minuten voordat we de eerste beer aan de rand van het grasland spotten! Het is een gigantisch exemplaar! Met geen pen valt te beschrijven wat ik precies voel bij het zien van mijn eerste beer in het wild. Ik merk dat ik spontaan kippenvel op mijn armen krijg terwijl ik haastig mijn camera in de richting van de beer manoeuvreer.
Enkele minuten later verschijnt er een tweede, veel kleinere beer. En daarna een derde. De derde beer heeft een opvallende grijze tekening rondom zijn hals. De beren worden vergezeld door een gezelschap zwarte raven die zo te zien precies weten dat de dagelijkse voedingstijd is aangebroken. De grote, eerste beer komt heel dichtbij de hut maar lijkt zich gelukkig niet om ons te bekommeren. Het is een bijzondere ervaring om het gesnuif van de beer van zo dichtbij te kunnen horen, vooral met de constatering dat we slechts door een houten wandje van het indrukkende roofdier worden gescheiden.
Geheel zoals ik had verwacht maak ik veel meer foto's dan nodig is. De 300 mm is ruim voldoende gebleken om de dieren vast kunnen te leggen. De ontmoeting met de beren in hun natuurlijke habitat is een ervaring waarvan ik op voorhand wist dat het een speciale zou zijn, maar ook eentje die in werkelijkheid nóg indrukwekkender bleek te zijn. Heb je ook al eens wildlife gefotografeerd in Finland? Of misschien heb je wel eens vanuit een fotohut gefotografeerd in een ander land? Laat het ons weten in de comments!
Comments