top of page

Mijn 10 favoriete fotoplekken in Twente

Bijgewerkt op: 15 feb.

De schoonheid van het mystieke Twentse platteland heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat ik in aanraking kwam met fotografie. Kenmerkend voor Twente zijn de cultuurlandschappen en landgoederen die in veel gevallen vele jaren in beheer zijn geweest door de textiel- en industriebaronnen. Zo ontstonden de voor de regio zo typerende 'coulisselandschappen' waar de landbouwpercelen en velden worden gescheiden door grote houtwallen. In deze lijst vind je mijn 10 favoriete fotoplekken in Twente. Van de bekende kromme beuken bij de Oelerbeek op Landgoed Twickel en de eenzame krentenboom op het Wierdense Veld tot aan wellicht het mooiste riviertje van Nederland, de Dinkel.






1. Kroezeboom

De Kroezeboom, net buiten het kerkdorpje Fleringen, behoort tot één van de oudste bomen van Nederland. Naar verluid moet de boom ongeveer 500 jaar oud zijn. De oude zomereik is inmiddels hol, en wordt door middel van ijzeren schroeven bijeen gehouden. Naast de Kroezeboom staat een mooie kapel die erg in trek is als ceremonie-locatie bij bruiloften. Mede vanwege de ligging in een tijdloos essenlandschap, behoort de Kroezeboom tot mijn favoriete fotolocaties in Twente.


De Kroezeboom in Fleringen door fotograaf Vincent Croce
Kroezeboom


De Kroezeboom in Twente in de winter
Kroezeboom

2. Oelerbeek

De Oelerbeek loopt door Landgoed Twickel en is bij fotograferend Nederland bekend door zijn kromme beuken. De spiegeling in het water zorgt voor een unieke mysterieuze sfeer. Als kind was ik al gefascineerd door het mooie uitzicht dat ik halverwege de weg naar Borne zag. Inmiddels heb ik hem in ieder jaargetijde al eens gefotografeerd en is het moeilijk om de mooiste foto's die er schoot nog te overtreffen.


Twickel in de herfst door Vincent Croce
Oelerbeek


Twickel in de winter door Vincent Croce
Oelerbeek


3. Haagse Bos

Het Haagse Bos in Twente moet je niet verwarren met de naamgenoot in Den Haag. Deze aanzienlijk minder bekende variant ligt in de driehoek Losser-Lonneker-Oldenzaal. De vegetatie bestaat uit naald- en loofbomen, vennetjes en heide. Door de jaren heen spotte ik er veel diersoorten zoals de ree en de vos. Ook zag ik er maarliefst 4 (!) spechtsoorten: de groene-, zwarte- kleine bonte - en bonte specht. Kortom, een mooi divers gebied waar ik op mistige ochtenden al vele mooie plaatjes maakte.


Het Haagse Bos in Twente in de zomer
Bomenlaan in het Haagse Bos


Het Haagse Bos in Twente in de Herfst
Haagse Bos


4. Buurserzand

Het Buurserzand is een gevarieerd heidegebied dat wordt begraast door een kudde Hereford runderen. Ook is het Buurserzand is een een vrij nat gebied waardoor je op diverse plekken waterpoelen en vennetjes tegenkomt. Een mooie fotoplek op het Buurserzand is het vlonderpad bij de Steenhaarsplassen. Ook mag ik altijd graag de Bommelas, een los hoes (klein historisch boerderijtje), fotograferen.


Koe op het Buurserzand in Twente
Hereford Koe op het Buurserzand

Zonsopkomst bij het Buurserzand
Steenhaarsplassen in het Buurserzand

5. Bakspieker

Voor het het meest merkwaardige gebouw van Twente moet je in Lattrop-Brecklenkamp zijn. Helemaal tegen de Duitse grens aan gekleefd vind je de opvallende Bakspieker. Een oud bakhuis waar een grote eikenboom door het dak heen lijkt te groeien. Dit is dan ook letterlijk het geval. Voor het fotograferen van de boom bel je eerst eventjes aan, want deze staat op privégrond.


Bakspieker bij Brecklenkamp
Bakspieker

Bakspieker bij Brecklenkamp tijdens de winter
Bakspieker


6. Lutterzand

De Dinkel is misschien wel het mooiste riviertje van Nederland. Dat geldt in ieder geval voor 'De Greune Stet' het traject dat door het Lutterzand meandert. De rivierbeddingen bestaan uit zandhellingen die een geliefd onderkomen vormen voor diverse vogelsoorten. Het Lutterzand is voor een groot gedeelte toegankelijk voor wandelaars, dus kom je voor een mooie foto langs voor zonsopkomst en/of -ondergang om aan de drukte te ontsnappen.


De Dinkel in het Lutterzand
'De Greune Stet' in het Lutterzand

De Dinkel in het Lutterzand in Twente
Lutterzand



7. Witte Veen

Het Witte Veen bij Buurse is een veengebied op de grens met Duitsland. Tot voor kort was het Witte Veen hét gebied om Schotse Hooglanderrunderen te fotograferen, maar zijn deze onlangs ingeruild voor Hereford runderen. Misschien niet zo spectaculair als de Hooglanders, maar ook een mooi dier om voor de lens te krijgen. Na een ochtendje fotograferen op het Witte Veen steek je de grens over voor Kaffee und Kuchen bij de Haarmühle.

mistige ochtend op het Witte Veen
Witte Veen

Mistige ochtend op het Witte Veen
Witte Veen

8. Erve Beverborg

Erve Beverborg vind je op het Lutterzand en is doet tegenwoordig dienst als feest- en evenementenlocatie. Van oorsprong is het markante gebouwtje een los hoes, een historisch, alleenstaand boerderijtje waar vroeger mens en dier onder één dak leefden.


Erve Beverborg in in het Lutterzand in Twente
Erve Beverborg


Erve Beverborg in de winter
Erve Beverborg

9. Wierdense Veld

Als je tijdens een mooie zonsopkomst op het Wierdense Veld staat, zou je haast vermoeden dat je niet in Twente, maar op de Afrikaanse Savanne bent beland. De eenzame krentenboom is door de jaren heen al redelijk insta-famous geworden en vormt een prachtig fotomotief voor de landschapsfotograaf.


Eenzame boom op het Wierdense Veld tijdens zonsopkomst
Wierdense Veld


Fotograaf Vincent Croce op het Wierdense Veld
Wierdense Veld

10. Hezingen

Op de grens achter Vasse begeef je je in het buurtschap Hezingen. Hier vind je één van de mooiste heidelandschappen van Twente. Het is sowieso een mooi gebied om te verkennen met de watermolens van Frans en van Bels en de bronnen in het Springendal. Als je de wandelroute in Hezingen volgt, kom je vanzelf uit in het Hesingen aan de Duitse kant van de grens.


Heidelandschap bij Hezingen
Hezingen

Heidelandschap bij Hezingen in Twente
Hezingen

Welke plekken in Twente hadden volgens jou ook een plekje in deze lijst verdiend? Laat het mij weten in de comments!

Comentarios


Framing Places is hét inspiratie reisblog voor de fotograaf, door de fotograaf. De voeding van onze artikelen ontstaan uit een onuitputbare voorraad reizen, verhalen, zonsopkomsten en zonsondergangen. We doen verslag van zowel wereldberoemde als onbekende (onderbelichte) plekken. Wij reizen om te fotograferen en fotograferen om te kunnen reizen. Ver weg of dichtbij, dat maakt niet uit. Als het licht maar goed is. 

Framing Places wenst je fotogenieke locaties en schitterend licht toe.

bottom of page