top of page

Straatfotografie in Rome

Als er één stad bestaat die geen nadere introductie nodig heeft, is het misschien wel Rome. De eeuwige stad prijkt bovenaan menig wensenlijstje met droombestemmingen en behoort zonder enige twijfel tot één van de meest geliefde steden ter wereld. Een familiereisje tijdens de meivakantie was voor mij het perfecte excuus om mijn reisfotografie eens op een andere manier toe te passen dan dat ik doorgaans gewend ben. Geen zonsopkomsten en -ondergangen, geen dronebeelden en landschappen, maar wél documentaire- en straatfotografie.




Primavalle

Battistini ligt in de wijk Primavalle in het noordoosten van de stad en is het laatste (of eerste) metrostation van de linea A. Pal naast de ingang van het station ligt onze eerste B&B. Een goede ligging in meerdere opzichten: de wijk ligt aan de 'goede' kant van de stad als je zoals wij vanaf het vliegveld van Fiumicino moet komen. Daarnaast is het geen A-locatie en betaal je daarom ook geen hoge prijzen bij de accommodaties en de restaurants. Wél stap je binnen een mum van tijd uit in het historische centrum als je de metro als vervoersmiddel kiest. Wat juist zo leuk is aan een wijk zoals Primavalle, is dat je een andere kant van de stad te zien krijgt die vaak wordt overgeslagen door de gemiddelde toerist. Je begeeft je hier in het echte Rome. In dit gedeelte van de stad is er veel gelegenheid voor het betere straatfotografie-werk. Een paar ongure types hangen rond bij een mini-supermarkt en een barretje. Er staan een paar marktkraampjes waar Romeinse Nonna's tweedehands kleding zorgvuldig staan uit te zoeken. 's Avonds eten we een fantastische Carbonara bij Er Gallo Nero (de zwarte haan). We zijn de enige toeristen!


Metrostation Battistini in Rome
Metrostation Battistini

Flat in Primavalle in Rome
Primavalle in de ochtend

Marktkoopman in Primavalle in Rome
Marktkoopman in Primavalle

Primavalle in Rome
Primavalle

Straatbeeld in Primavalle in Rome
Straatbeeld in Primavalle

Piazza del Popolo

Bij metrostation Flaminio steken we de straat over naar het eerste indrukwekkende plein van de binnenstad. We kijken uit over het schitterende Piazza del Popolo. Het plein kenmerkt zich door de tweelingkerken Santa Maria dei Miracoli en Santa Maria di Montesanto waar tussen één van de balengrijkste straten van Rome, de Via del Corso, loopt. Midden op het plein vind je de leeuwenfontijn (Fontana dei Leoni) en de indrukwekkende Flaminio obelisk. Voor zowel fontijnen als obelisken geldt dat nergens ter wereld meer exemplaren staan dan in Rome.


Piazza del Popolo in Rome
De tweelingkerken van Piazza del Popolo

terras bij Piazza del Popolo
Piazza del Popolo


straatbeeld in Rome
Zijstraatje van de Via del Corso

Piazza di Spagna

Vanaf het Piazza Del Popolo kiezen we de middelste straat, de Via del Corso. In de verte zien we de herkenbare witte façade van il Vittoriano, het grote marmeren monument dat we dit weekend zeker nog willen bezoeken. Ongeveer halverwege de Via del Corso slaan we een knus zijstraatje in die uitmondt in de Piazza di Spagna met zijn beroemde Spaanse trappen. Qua drukte voelt dit als het kloppende hart van de stad. Direct voor de trappen ligt de merkwaardige Fontana della Barcaccia. Een fontein met het ontwerp van een gezonken boot. Deze fontein zou zijn gebouwd als aandenken van de grote overstroming van de Tiber in 1598 waarbij het waterpeil tot aan dit exacte punt zou hebben gereikt. In het voorjaar zijn de Spaanse trappen uitgedost met bloeiende Azalea's. Vanwege het opstoppingsgevaar is het verboden om op de traptreden te zitten. Als we bovenaan de trappen zijn genieten we van een magnifiek uitzicht over de stad en zien we in de verte de koepel van de Sint Pietersbasiliek.


Spaanse Trappen in Rome
De Spaanse trappen

Trinità dei Monti kerk bij de Spaanse trappen
De Trinità dei Monti kerk

Uitzicht vanaf de Spaanse trappen
Uitzicht vanaf de Trinità dei Monti

Piazza di Spagna in Rome
Uitzicht vanaf Trinità dei Monti

Trevifontein

We lopen verder door willekeurige straatjes en komen uit bij de Trevifontein. We hadden het fout toen we dachten dat het bij de Spaanse trappen druk was... Je kunt hier letterlijk over de koppen lopen. De Trevifontein is veruit de bekendste fontein van Rome en een 'must' voor iedere toerist. En dat blijkt! Het is een drukte van jewelste bij het door Bernini ontworpen barokke kunstobject. De Trevifontijn stamt uit de 18e eeuw en is gebouwd op de plek waar vroeger het bronwater de stad binnen kwam. We hebben er het nodige gewurm door de mensenmassa voor over maar uiteindelijk lukt het ons om een leeg plekje aan de rand van de fontein te vinden. We gooien een muntje met onze rechterhand over de linkerschouder in de fontein, zodat we er van verzekerd zijn dat we nog eens in Rome terug zullen komen.

Trevifontijn in Rome
Trevifontein

Pantheon

Vlakbij de Trevifontein ligt het Pantheon. Het Pantheon is het alleroudste, nog intacte gebouw van Rome. Hoewel het in het verleden een aantal keren grondig is gerenoveerd, stamt het oorspronkelijke gebouw uit 27 v. Christus. De toen nog Romeinse tempel werd jaren later (609 n. Christus) geschonken aan de Katholieke kerk en verzekerde zichzelf op die manier van onderhoud. Het gat in de koepel heeft naast een bouwkundige- ook een symbolische functie: De koepel beeldt de hemel uit met de bewegingen van zon, maan en planeten. De afmetingen van het bouwwerk zijn zo berekend dat elk jaar op 21 april, de dag waarop volgens de legende de stad Rome is gesticht, het zonlicht op het middaguur exact valt op de ingangsportiek. Om het Pantheon te betreden sluiten we aan in een lange rij. Ons geduld wordt op de proef gesteld maar het scheelt dat er wel degelijk beweging in de rij lijkt te zitten. Eenmaal binnen bekijken we langs het graf van de beroemde kunstenaar Raffaello en die van de eerste koning van Italië, Vittorio Emanuele II.


Pantheon in Rome
Pantheon

Pantheon in Rome
Pantheon

Gevel van het Pantheon
Pantheon

Pantheon in historisch Rome
Pantheon

Piazza Navona

We vervolgen onze wandeling naar Piazza Navona, misschien wel het allermooiste plein van de hele stad. Het opmerkelijke ovaalvormige ontwerp van het plein is te danken aan de fundering van het stadion van Domitianus, dat in vroegere Romeinse tijden dienst deed als onderkomen voor atletiekwedstrijden in Griekse stijl zoals hardlopen, worstelen, speerwerpen en discuswerpen. Dit was een Romeinse versie van de Olympische spelen. Naar verluidt bood het stadion van Domitianus plek aan maar liefst 30.000 toeschouwers! Piazza Navona is verkeersluw en daarom dé perfecte plek voor een gemoedelijke wandeling door het centrum. Op het plein staan 3 prachtige monumentale fonteinen: de Fontana del Nettuno (Neptunusfontein) uit 1574, de Fontana dei Quattro Fiumi (Vierstromenfontein) uit 1648-1651 en de de Fontana del Moro (Fontein van de Moor) uit 1576. Aan de randen van Piazza Navona zijn veel gezellige terrasjes te vinden.



Fontana dei Fiumi op Piazza Navona
Fontana dei Fiumi, Piazza Navona

Fontana del Moro op Piazza Navona
Fontana del Moro op Piazza Navona

Fontana Nettuno op Piazza Navona
Fontana Nettuno

Sint-Pietersbasiliek

De locatie van onze 2e B&B (in de wijk Prati), bied ons alle gelegenheid om de grootste drukte voor een bezoek aan het Vaticaan te ontwijken. Toch staat er ondanks het redelijk vroege tijdstip (+/- 9:00 uur) al een gigantische lange rij mensen op de stoep te wachten totdat zij bij het Vaticaans Museum naar binnen mogen. We lopen langs de rij richting het Sint- Pietersplein en bereiden ons voor op het ergste scenario. Gelukkig is de wachtrij het op het plein, geheel tegen de verwachtingen in, minder lang dan die voor het museum. We sluiten aan en naderen langzaam maar zeker de security-poortjes. Zodra we deze gepasseerd zijn zien we weer een lange rij wachtenden. Deze blijkt voor de koepel van de basiliek te zijn. Omdat ik en mijn vrouw deze in het verleden beiden al eens bezocht hebben, kiezen we voor de minst drukke optie: een bezoek aan de basiliek. Dit houdt in dat we toegang hebben tot de begane grond van de basiliek. Dus niet tot de koepel en ook niet tot de Pauselijke catacomben die zich onder de kerk bevinden. Tot onze grote verbazing hoeven we geen entree te betalen! Eenmaal binnen wordt de aandacht meteen omhoog geleid. De plafonds zijn gedecoreerd met talloze gouden sierlijsten. De zuilen zijn uitgerust met joekels van marmeren beelden. Het is bijna overweldigend om de rijkdom van de Katholieke kerk in volle glorie te aanschouwen.


Façade van de Sint-Pietersbasiliek
Façade van de Sint-Pietersbasiliek

Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan
Voorzijde Sint-Pietersbasiliek

Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad
Basiliek vanaf het Sint-Pietersplein

Koepel van de Sint-Pietersbasiliek
Koepel van de Sint-Pietersbasiliek

interieur van de Sint-Pietersbasiliek
Sint-Pietersbasiliek, interieur

Non in de Sint- Pietersbasiliek
Sint- Pietersbasiliek

Zwitserse Garde bij de Sint- Pietersbasiliek
Zwitserse Garde bij de Sint-Basiliek

Via Appia Antica

Alle wegen leiden naar Rome maar van al die wegen kan er maar ééntje de beroemdste zijn. En die eer komt de Via Appia al sinds de bouw in het jaar 312 v. Christus toe. De Via Appia begint aan de zuikant van Rome, om precies te zijn bij de stadsmuur Porta San Sebastiano, en eindigt in de stad Brindisi, gelegen in de provincie Puglia. Het totale traject van de Via Appia bedraagt 560 kilometer en is op meeste plekken vervangen door moderne wegen. Veruit het meest authentieke deel van de weg vind je ten zuiden van Rome, nét buiten de stad. Dit gedeelte valt onder het Parco Regionale dell'Appia Antica en is een fantastische plek om sfeervolle foto's te maken (of zónder camera te wandelen). Het wegdek bestaat op sommige stukken nog uit de originele stenen uit de Romeinse tijd. Aan weerskanten van de weg staan ruïnes van graftomben, resten van oude villa's en prachtige pijnbomen en cipressen. In het weekend is de Via Appia Antica een populair toevluchtsoord onder de Romeinen, zowel voor een wandeling als een mountainbiketochtje.



Via Appia Antica
Via Appia Antica

oude stenen bij de Via Appia
Via Appia Antica

fietser op de Via Appia Antica
Via Appia Antica

hardloper op de Via Appia
Via Appia Antica

Trastevere

Knus, authentiek, gezellig, volks. Dit zijn de trefwoorden die je het meeste zult tegenkomen als je een willekeurig reisartikel over Trastevere leest. Trastevere betekent letterlijk over de Tiber, dus vind je deze populaire wijk aan de oostkant van de rivier die Rome doorkruist. Tal van barretjes, terrasjes en restaurantjes zijn hier volop te vinden. In contrast met het oude centrum van Rome, wordt Trastevere ook bewoond door de 'gewone man'. Dat geeft de wijk zijn authentieke uitstraling. Het is een waar genot om door de nauwe straatjes te wandelen en achter iedere hoek en bocht een interessant doorkijkje te ontdekken. Veel balkonnetjes zijn uitgedost met volle waslijnen en weelderige verzamelingen van bloemen en planten. Het centrale punt van de wijk bevind zich bij de Piazza Santa Maria in Trastevere die verwijst naar de gelijknamige Basiliek. Een bezoekje aan Trastevere is wat mij betreft een must-visit voor straatfotografie in Rome!


katten in Trastevere in Rome
Trastevere

Nonna in Trastevere
Trastevere

straatbeeld in Trastevere
Trastevere

Santa Maria in Trastevere
Santa Maria in Trastevere

Il Vittoriano

Il Vittoriano, ook wel het monument van Vittorio Emanuele II, is één van de opvallendste bouwwerken van de stad. Door zijn kolossale, bombastische ontwerp is er in Rome geen enkel ander gebouw met zoveel bijnamen als Il Vittoriano. De bruidstaart, de typemachine en het kunstgebit zijn onder de Romeinen veelgebruikte aanduidingen voor het witte monument. Il Vittoriano kun je gratis bezoeken. Er moeten enkele trappen worden beklommen om bij het graf van de Onbekende Soldaat te arriveren. Één verdieping hoger is een terras waarvandaan je fantastisch uitzicht hebt over o.a. het Colosseum, het Palatinium en het Capitolijn. We kiezen ervoor om nog een niveuatje hoger te gaan. Aan de achterzijde van het monument is een lift die je tegen betaling (pittig prijsje) naar het bovenste terras brengt. Deze plek biedt één van de allermooiste uitzichten van de stad. Het loopt tegen het einde van de middag en de zon was is dus al aardig aan het zakken. Het is een fantastisch aanblik om de skyline van Rome, met de koepel van de Sint-Pietersbasiliek als de ultieme eyecatcher, in het gouden licht te aanschouwen.



Il Vittoriano in Rome
Il Vittoriano

Colosseum in Rome
Uitzicht vanaf Il Vittoriano

Meeuw bij il Vittoriano
Il Vittoriano

Graf van de onbekende soldaat in Rome
Il Vittoriano

uitzicht vanaf Il Vittoriano
Uitzicht vanaf Il Vittoriano

Colosseum

Natuurlijk mag een bezoekje aan het Colosseum tijdens een weeekend Rome niet ontbreken. Dat het bekendste bouwwerk van de stad in trek is bij toeristen is een understatement. Bij het uitlopen van het metrostation stuiten we op hordes mensen die in een lange rij blijken te staan. Maar... het weer is heerlijk en we genieten volop van het 'mensen-kijken'. We staan pal naast de indrukwekkende triomfboog van Konstantijn. Achter ons ligt het Forum Romanum wat zo'n 2000 jaar geleden het absolute epicentrum van de wereld was. Na een uurtje wachten zijn we eindelijk aan de beurt en lopen we het Colosseum binnen. Het is nauwelijks te bevatten dat de trappen waarover we lopen dezelfde zijn als waarover gladiatoren en toeschouwers zich verplaatsten! Ondanks de drukte blijft het Colosseum een absoluut hoogtepunt van ons bezoek aan de eeuwige stad. Het is een perfecte afsluiting van ons weekend in Rome.


triomfboog van Konstantijn
Triomfboog van Konstantijn

Detail van het Colosseum
Colosseum

Colosseum in Rome
Colosseum in Rome

Interieur van het Colosseum
Colosseum

Helaas is het onmogelijk om alle bezienswaardigheden te bezoeken tijdens een bezoek aan Rome en zul je daarom altijd een keuze moeten maken. Er blijven nog veel plekken en gebouwen over die ik graag zou willen zien en dus voor een volgend bezoek hoog op het lijstje blijven staan. Misschien ben jij ook eens in Rome geweest en heb je nog een goede tip? Laat het mij weten in de comments!




Comments


Framing Places is hét inspiratie reisblog voor de fotograaf, door de fotograaf. De voeding van onze artikelen ontstaan uit een onuitputbare voorraad reizen, verhalen, zonsopkomsten en zonsondergangen. We doen verslag van zowel wereldberoemde als onbekende (onderbelichte) plekken. Wij reizen om te fotograferen en fotograferen om te kunnen reizen. Ver weg of dichtbij, dat maakt niet uit. Als het licht maar goed is. 

Framing Places wenst je fotogenieke locaties en schitterend licht toe.

bottom of page